ПРЕДВАРИТЕЛЬНАЯ ОПЛАТА ПО ДОГОВОРУ ПОСТАВКИ НЕ ВОЗВРАЩАЕТСЯ


Що може бути складного у справі про стягнення з постачальника товарів коштів попередньої оплати за непоставлений товар? Виявилось, що не так просто це зробити, а іноді і неможливо.

Так, здійснюючи захист інтересів саме постачальника товарів в господарському суді юристи ЮК «Авілекс» вдало довели суду, що вимоги покупця безпідставні.

За умовами договору поставки сільськогосподарської продукції клієнт Компанії, як постачальник, прийняв зобов’язання поставити покупцю товар визначеної кількості. З метою виконання своїх зобов’язань покупець здійснив попередню оплату вартості товару на суму майже 400 000 гривень.

На момент звернення покупця з позовом про стягнення суми попередньої оплати клієнт Компанії поставку не здійснив. З одного боку постачальник не виконав свої зобов’язання. З іншого боку, дослідивши умови укладеного договору поставки юристи довели в суді, що у постачальника не виник обов’язок поставки, оскільки умовами зазначеного договору такий строк не визначений.

Здійснюючи супровід бізнесу ми завжди приділяємо значну увагу процедурі укладення договорів, оскільки на стадії погодження умов договорів жодна сторона не може бути впевнена в належному виконанні договору іншою стороною.

В даному випадку, сторони під час підписання договору не узгодили строки поставки товару, при цьому передбачили можливість попередньої оплати його вартості. Покупець не скористався правом вимоги поставки товару та не визначив строк такої поставки, у зв’язку з чим у клієнта Компанії не виник обов’язок виконання. Таким чином, вимоги покупця щодо повернення суми попередньої оплати є безпідставними.

Суд погодився з доводами представника відповідача та відмовив у задоволенні позову в повному обсязі.

З текстом рішення можна ознайомитись на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/97174674.

ЮК «Авілекс» пропонує абонентське обслуговування Вашого бізнесу та якісний захист Ваших інтересів на всіх стадіях господарської діяльності! Ми завжди з Вами!